ilamtv

Sigara içmenin hükmü nedir?

İNDİR

VİDEO İNDİR

 

Not: Videoları indirmek için LİNKLERE (indir, .mp4, .wmv) sağ tıklayıp Hedefi (Bağlantıyı) Farklı Kaydet seçiniz.

SORULAR

1. Biz iki ortak bir iş yeri açtık. Başta konuşmamıza göre ikimizde eşit şartlarda çalışacak ve mücadele verecektik. Ama açıldığından beri sabah 7 gece 2 ben açıp ben kapadım. Her şeyiyle ben ilgilendim. Hep mücâdele ben verdim. Ortağımın hiç bir şeyde emeği olmadı. Ama biz kardeşiz diye ben bir şey demedim. Ben şahsıma borçlandım, ben ona gel dediğimde hep bir mazeret buldu. Şu bitsin, bu bitsin geleceğim, dedi; ama hiç gelmedi. Ben elimden geleni yaptım ama kriz bizi de çok etkiledi ve çok zor durumda da olsak gene gelip ilgilenmedi. Ve bu 1,5 sene devam etti ve ben o kadar çalışmama rağmen hiç bir bedel almadım. Cebime para koymadım. Şimdi ise dükkânımız kapandı ve borçlarımız oldu. Şimdi bizim bu borçları paylaşıp çalışıp ödeyeceğiz ama ben hiç bir para almadan o kadar zaman mücadele verdim. Şimdi bu dükkândan benim de alacağım oluyor mu olmuyor mu? Veya belli bir borcu paylaşırken benim bir hakkım var mı yok mu? Borçları eşit şekilde mi paylaşacağız veya nasıl olacak bir yardımcı olursanız çok memnun olacağız.

2. Ben işten çıkarıldım ve işe iade davası açtım. İki aydan beri işsizlik maaşı alıyorum. 2 aydan beri. Davayı kazandım ve karşı taraf şu an temyize başvurdu. Dava sonuncunda çalıştırılmadığım dört ayın ücreti tarafıma ödenecek. Bu durumda benim işsizlik maaşını iade etmem gerekiyor değil mi?

3. İşim gereği bilgisayar televizyon beyaz eşya dvd uydu kısacası görsel ve işitsel cihazlar satmaktayım bunun dini açısından sakıncası var mı?

4. Ev dışındaki alanlarda yemek yemenin (hem kullanılan etlerin İslami usullere uygunluğu hem de kullanılan yağlar, katkı maddeleri açısından) hükmü nedir? Hiç tanımadığımız kişiler islamî usullere uyuyoruz deseler ve davranışlarından islamî hassasiyetleri olmadığı belli oluyorsa bunların yemekleri yenir mi?

5. Hocam bir hanım dört defa kürtaj olmuş fakat şu an çok pişman olduğunu ve tövbe için neler yapması gerektiğini soruyor. Acaba nisa suresi 92. ayette belirtildiği gibi iki ay peş peşe oruç tutması gerekir mi?

6. Hanımlara bazı rahatsızlıklarından dolayı doktorlar fitil veriyor. Bunun abdeste veya gusle bir engeli var mıdır?

7. Ben doğulu bir insanım. Burada doğduk burada büyüdük öyle görünüyor ki burada da öleceğiz. Elhamdülillah Müslüman bir anne baba elinde dünyaya getirdi beni. Elimizden geldiği kadar dinimizin emirlerine uygun bir şekilde yaşama gayretini taşıdık bugüne kadar. Bildiğiniz üzere her yıl ramazan ayı yaz aylarına biraz daha yaklaşıyor. Bu ramazanda ben köy yerinde güneşin alnında tarlada çayırda çalışıyor olacağım (Allah ömür verirse). Orucumu tutmaya kararlıyım ama açlığa ve susuzluğa katlanmak bayağı zor bir iş. Allahın rızasından uzaklaşarak kazanacağım hiçbir şeyi istemiyorum. Acaba tutmakta zorlanırsam orucu işlerin bitiminden sonraya ertelemem mümkün mü? Acaba Allah kişiye kaldıramayacağı yükü yüklemez ayetini es geçip de yanlış mı yapmış olurum merak ediyorum.

8. Selamun aleyküm hocam. Ben lokantada çalışıyorum, lokantamız ramazanda 24 saat açık, ben de gündüz çalışıyorum benim ramazanda çalışmam doğru mu? Kendim oruç tutuyorum namazlarımı da kılıyorum. Çalışmasam işten kovulurum. Ne yapmalıyım? Bir de bazı müşteriler fazla fiş kesmemi istiyor, on liralık yemek yiyor yirmi liralık istiyor. Sabah namazı ile öğle namazı arası kaza namazı kılınır mı?

9. Kayın pederi vefat eden bir kişi, kayın pederinin emekli maaşını almak için eşi ile resmi boşanması caiz midir?

10. Eskilerimizdeki annelerimizin abdestsiz bebek emzirmedikleri ve onlara Yasinler okuyarak süt verdikleri yazılıdır bazı kitaplarda. Bir lohusalık döneminde ya da ay hali durumlarında da bu geçerli midir? O zaman nasıl süt verilmelidir?

11. Finans kurumlarına para yatırmak ve kar payı dedikleri paradan alıp kullanmak caiz midir? Bu kurumlardan kredi almak uygun mudur?

12. Ben üniversite öğrencisiyim. Gazetecilik bölümü okuyorum. Seneye okulumuz bitiyor. Öğretmenlik için formasyon eğitimi alacağız. Fakat bazı alimlerin sakal kesmek konusunda verdikleri haram fetvası aklıma takılıyor. Şimdi öğretmen olduğumuzda mecburen sakalımızı keseceğiz ama bir taraftan baktığımızda da kendimize çok fazla zaman ayırma imkânımız olduğundan İslâmî çalışmalara daha fazla zaman ayırabileceğiz. Bu kadar hayır çalışmaları arasında sakalımızı kesmenin gunah derecesi ne olabilir? Ayrıca tatillerde de sakalımızı uzatırsak, sadece eğitim dönemi için kesmek çok mu günah olur? Ahirette Allahu tealanın “Neden sakalını keserek öğretmenlik yaptın, sakallı bir şekilde gazetecilik mesleğini de yapabilirdin” sorusuna muhatap kalır mıyız acaba?

13. Zorunlu trafik sigortası yaptırsak günaha giriyoruz diye düşünüyorum yaptırmasak trafik çevirmelerinde eksik olduğu için ceza yeriz diyorum, ikilemde kalıyorum. Ne yapmalıyım?

14. Selamun aleyküm hocam, sigaranın hükmü nedir? İçen birisi için marketten almak caiz midir?

15. Bayanlarda etek pantolonla, namaz kılmak doğru mudur?

Not: Gönderilen sorular ifade bakımından bir takım düzeltmelerden sonra siteye konulmaktadır.
{/tabs}